באתר זה תמצאו מוצרים לשיפור מיומנויות חברתיות ולפיתוחן.

 
CBT

ניהול כעסים

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
ניהול כעסים מתייחס לתהליך של זיהוי, הבנה וניהול יעיל של כעסים בצורה בריאה ובונה. כעס הוא רגש טבעי ונורמלי, אך כאשר הוא מתבטא בצורה לא הולמת או הופך למכריע, הוא עלול להוביל לבעיות ביחסים אישיים, בעבודה וברווחה הכללית. ניהול כעסים עוזר לאנשים לפתח מיומנויות ואסטרטגיות לשלוט בכעס שלהם, לבטא אותו בצורה יותר מסתגלת ולמנוע ממנו להסלים להתנהגויות הרסניות.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עושה שימוש נרחב ויעיל לטיפול בבעיות ניהול כעסים. כך ניתן ליישם את שיטת הטיפול CBT כדי לעזור לאנשים לנהל את הכעס שלהם:

1. זיהוי מעוררי כעס: מתחיל בסיוע למטופל לזהות את המצבים, האירועים או המחשבות הספציפיים המעוררים את הכעס שלהם. על ידי זיהוי טריגרים אלה, אנשים יכולים להיות מודעים יותר לנסיבות המובילות לכעס שלהם.

2. איתור עיוותים קוגניטיביים: בוחן את תפקידם של עיוותים קוגניטיביים או אמונות לא רציונליות התורמות לכעס. המטופלים לומדים לזהות ולאתגר מחשבות כמו קריאת מחשבות (בהנחה מה אחרים חושבים), הכללת יתר (מסקנות שליליות רחבות על סמך תקרית אחת) וקטסטרופה (לדמיין את התוצאה הגרועה ביותר).

3. ארגון קוגניטיבי מחודש: המטפל ביחד עם המטופל מחליפים מחשבות ואמונות לא מועילות באמונות מאוזנות ורציונליות יותר. זה עוזר לאנשים להגיב למצבים מעוררים עם פרספקטיבה ברורה יותר וכעס מופחת.

4. בניית אסטרטגיות התמודדות עם כעס: למידת מגוון אסטרטגיות התמודדות לניהול כעס. הכוללים טכניקות הרפיה (למשל, נשימה עמוקה, הרפיית שרירים), אסטרטגיות פסק זמן (לקחת הפסקה כדי להתקרר), וכישורי פתרון בעיות כדי לטפל בבעיות הבסיסיות התורמות לכעס.

5. מיומנויות תקשורת: כולל לרוב אימון בתקשורת אסרטיבית, המסייעת לאנשים לבטא את רגשותיהם וצרכיהם באסרטיביות וללא תוקפנות. תקשורת יעילה יכולה למנוע אי הבנות וקונפליקטים שעלולים להוביל לכעס.

6. טכניקות התנהגותיות: אנשים לומדים להחליף התנהגויות תוקפניות או הרסניות בתגובות אדפטיביות יותר. זה עשוי להיות כרוך בתרגול דרכים חלופיות להבעת כעס, כגון דיון רגוע בחששות או הצבת גבולות.

7. פתרון קונפליקטים: פיתוח מיומנויות לפתרון קונפליקטים בצורה בונה. זה כולל משא ומתן ומציאת פתרונות מוסכמים הדדיים לחילוקי דעות.

8. השתקפות עצמית: הירהור באירועי עבר המלווים בכעס, חשיבה על מה המטופלים יכלו לעשות אחרת וללמוד מהחוויות הללו.

9. וויסות רגשות: שילוב טכניקות ויסות רגשות, כולל תרגילי תשומת לב ומודעות רגשית, כדי לעזור לאנשים לנהל את התגובות הרגשיות שלהם ולמנוע את הכעסים מהסלמה.

10. יצירת תוכניות לניהול כעסים: יצירת תוכניות מותאמות אישית לניהול כעסים המתארות את הטריגרים שלהן, סימני אזהרה להסלמה של כעס, והאסטרטגיות שישתמשו בהן כדי למנוע או לנהל כעס במצבים שונים.

CBT לניהול כעסים הוא בדרך כלל מובנה ומוגבל בזמן, עם התמקדות ספציפית בהוראת מיומנויות ואסטרטגיות מעשיות. מספר הפגישות יכול להשתנות בהתאם לצרכיו של האדם ולחומרת בעיות הכעס שלו. המטרה היא לעזור לאנשים להשיג שליטה טובה יותר על הכעס שלהם, לשפר את מערכות היחסים שלהם ולהפחית את ההשלכות השליליות של כעס בלתי נשלט.